Aradi vértanúk emlékezetére állított kopjafa ünnepélyes felavatása

Egy kopjafa, amely az életről szól

Felavatták az 1849. október 6-án kivégzett vértanúk emlékművét Zircen

  A Zirci Országzászló Alapítvány széles társadalmi érdeklődés mellett avatta fel és adta át a városnak a tizenhárom aradi vértanú és az első felelős magyar kormány miniszterelnökének emlékére állított emlékművet a Március 15. téren.

Nagyon sokan eljöttek a Városháza előtti térre, hogy ezen a napfényes őszi vasárnapon, egy nappal a Nemzeti Gyásznap előtt ünnepeljenek. Egervölgyi Dezső, az alapítvány kulturális felelőse köszöntőjében ki is fejtette: nagy öröm az alapítványi tagok számára, hogy a tevékenységük ennyi ember lelkét, szellemét megérintette. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével dr. Kovács Zoltán államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője is.

Avatóbeszédet dr. Hermann Róbert professzor, hadtörténész mondott az emlékműnél.

Emlékeztetett arra, idén 165 éve, hogy 1849. október 6-án a magyar szabadságharcot lezáró megtorlás legvéresebb napjára sor került. Aradon ezen a napon végezték ki a honvédsereg tizenkét tábornokát és egy ezredesét. Pesten, ugyanezen a napon sortűz végzett gróf Batthyány Lajossal, az első felelős magyar kormány miniszterelnökével, és ugyanitt végezték ki Fekete Imrét is, akinek az volt az összes bűne, hogy feltartóztatott egy császári futárt, és miután elvette tőle a futártáskáját, hogy továbbadja a magyar hatóságoknak, az illetőt továbbengedte. A professzor hozzátette: még az ilyen humanista hozzáállás is halálos büntetéssel járhatott 1849 októberében.

Kép 257

Dr. Hermann Róbert hadtörténész emlékezett vissza a 165 évvel ezelőtti eseményekre

Beszélt arról is, hogy, nem október 6-a volt az első és az egyetlen napja a megtorlásnak. 1849 januárja és 1850 júniusa között több mint 150 személyt végeztek ki, akik a magyar oldalon vállaltak szerepet.

Ezt követően egyenként méltatta a tizenhárom aradi vértanút. Voltak közöttük, akiket kegyelemből golyó általi halálra ítélt Haynau vérbírósága, a kötél általi halál megaláztatásának érzékeltetésére pedig elmondta, akkoriban futóbetyárok, rablók, gyilkosok szokták akasztófán végezni. Valamennyi aradi vértanúra emlékeznünk kell – hangsúlyozta –, miképpen emlékeznünk kell a többi neves és névtelen vértanúra, közhuszárokra, vidéki jegyzőkre, papokra, tanítókra, miniszterelnökre, tábornokokra, tisztekre és törzstisztekre.

A város képviseletében Ottó Péter polgármester vette át az emlékművet az alapítvány vezetőitől, Máj János elnöktől és Bittmann Károly titkártól.

A városvezető ünnepi beszédében a fa és az élet között állított párhuzamot. „Amikor egy gyermek megszületik, a szülei nem kívánnak neki mást, csak azt, hogy teljes, boldog élete legyen, megélje a felnőttkort, a szép öregkort, és úgy tudjon utána búcsút venni az élettől. Amikor egy fát elültetünk, az elültetői nem tudják, hogy mi lesz azzal a fával, az ember hogyan tudja saját céljaira használni. Fűti vele otthonait, épületfát, bútorokat gyárt belőle, használati eszközöket, esetleg szerszámnyelet, útszéli keresztet, bölcsőt, bitót, koporsót, vagy kopjafát.” Nyulasi József fafaragó, az emlékmű kopjafájának készítőjével kapcsolatban egy cikket idézett, amelyben azt írják, hogy kezei között a fa életre kel. „Most már önök is megszemlélhetik ezt a kopjafát, amely önmagáért beszél. Ez a kopjafa az életről szól, azokról a hősökről, akik a hazáért, a szabadságért áldozták életüket. Azok a hősök élnek. Élnek a történelemkönyvekben, élnek a visszaemlékezésekben, élnek ebben a kopjafában, és minden magyar, a hazáját és a szabadságot szerető ember lelkében” – fogalmazott városunk vezetője.

Köszönetet mondott a Zirci Országzászló Alapítványnak és az emlékmű kivitelezésében közreműködőknek, Bittmann Károly építőmesternek, Domonkos Béla szobrászművésznek, a vértanúk nevét őrző emléktábla készítőjének, és Nyulasi Józsefnek, a Népművészet Mesterének.

Kép 290

Ottó Péter polgármester átveszi az emlékművet az alapítvány vezetőitől

A történelmi egyházak képviselői – Huszár G. Lőrinc plébános atya, Vecsey Katalin református lelkész és Szakos Csaba evangélikus lelkész megáldották az emlékművet, amelynél az emlékező szervezetek, intézmények képviselői elhelyezték koszorúikat.

A műsorban közreműködött Detre Csongor, a Szivárvány Kamarakórus és Bittmann-né Katzer Nóra.

Kelemen Gábor sajtóreferens

www.zirc.hu

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>