2014. július 28. I. világháborús megemlékezés

Keresni és követni kell a békét

2014. július 28-án múlt száz éve, hogy kitört a világszerte több mint 15 millió halálos áldozatot követelő első világháború. A hősi halottakról Zircen is megemlékeztek.

A Zirci Országzászló Alapítvány és a Zirci Egyházközség közös megemlékezést szervezett az áldozatok nevét hirdető Hősök emlékművénél, ahová az esti szentmisét követően a bazilikától érkeztek az emlékezők.

Máj János alapítványi elnök felolvasta a hatvankét zirci áldozat nevét, nagyapja emléke előtt – aki szintén az áldozatok között volt – úgy tisztelgett, hogy a virágok és mécsesek mellé elhelyezte a képét az emlékművön.

I. világháborús megemlékezés

A megemlékezésen balról Szakos Csaba evangélikus lelkész, Huszár G. Lőrinc plébános atya és Máj János, aki nagyapjáról is megemlékezett az ünnepségen

Egervölgyi Dezső, az alapítvány kultúrfelelőse elmondta, az esztelen háború szenvedést, nyomort okozott a családok és a nemzet életében. A politikai döntéshozók soha nem voltak részesei az általuk generált eseményeknek, azok résztvevői az egyszerű emberek voltak, akik megélték a szörnyűségeket. A magyar baka csak eszköz volt a háború kirobbantóinak a kezében – tette hozzá. Hangsúlyozta, eltelt ugyan száz esztendő, de az utókornak még mindig van adóssága azokkal szemben, akiket belehajtottak az értelmetlen halálba. „Ők nem áldozatok, hanem hősök, akik életüket áldozták a nemzet jövőjéért” – fogalmazott.

Huszár G. Lőrinc plébános atyától megtudtuk, X. Pius pápa is az első világháború áldozatai közé tartozott, utóda, XV. Benedek pedig több béketervet dolgozott ki, közvetített a háborús felek között, és megfogalmazott egy imát, elrendelve, hogy az egész katolikus egyházban imádkozzák. Szakos Csaba evangélikus lelkész egy zsoltár soraira hívta fel a figyelmet, mely szerint keresni és követni kell a békét. Kiemelte, szükséges emlékezni a háborúkra, mert a történelem tanít, és ismétlődik is. Tolmácsolásában olyan imák hangzottak el, melyeket ütközetek közben mondtak a katonák. Végül egy imát – a Miatyánkot – közösen mondtak el az emlékezők.

Fotó és információk: Müller Anikó

Kelemen Gábor sajtóreferens
www.zirc.hu

[spider_facebook id=”1″]